Παραδόθηκαν οι πρώτοι οικιακοί κομπομποστοποιητές – Κάλεσμα σε δημότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τους πρώτους οικιακούς κομποστοποιητές κήπου παρέλαβαν σήμερα, Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023, το μεσημέρι, οι δημότες που είχαν κάνει αίτηση στο Δήμο Καλαμάτας.

Σε ειδική τελετή ενημέρωσης και παραλαβής που έγινε στο υπαίθριο θέατρο του Δημαρχείου Καλαμάτας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απορριμμάτων Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας και επικεφαλής του προγράμματος κομποστοποίησης, Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ανέλυσε τα οφέλη του προγράμματος, και παρακίνησε τον κόσμο να “υιοθετήσει” οικιακούς κομποστοποιητές για τα οικιακά οργανικά του σκουπίδια.

“ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην ομιλία του χαρακτήρισε “πρωτεργάτη” το Δήμο Καλαμάτας στην Ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων, και παρακίνησε και ο ίδιος τον κόσμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να μειώσουμε, ο καθένας ξεχωριστά, τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων μας. Μια προσπάθεια, όπως είπε, για καθαρότερο περιβάλλον αλλά και για εξοικονόμηση χρημάτων, αφού όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης επιτυγχάνουν μείωση στα δημοτικά τους τέλη κατά 30%.

Ο κ. Βασιλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προγράμματα που “τρέχουν” στον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και σε εκείνα που έρχονται με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της Καλαμάτας και την προστασία του περιβάλλοντος. “Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας Δήμος με περιβαλλοντικές ευαισθησίες”, επεσήμανε, εξηγώντας παράλληλα ότι ο Δήμος μας ανακυκλώνει το 50% των απορριμμάτων του σε επίπεδο Περιφέρειας. Ανέφερε επιγραμματικά τα προγράμματα που εφαρμόζονται στον Δήμο, όπως διαχείριση κλαδεμάτων, διαχείριση μπαζών, διαχείριση σύμμεικτων κ.α.

Αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα “Πληρώνω όσο Πετάω”, στο Πράσινο Σημείο που θα γίνει στο Ασπρόχωμα, στους 138 σχολικούς κομποστοποιητές, στους 7 οικίσκους ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα μπουν σε λίγο καιρό σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.

“Τα οργανικά απορρίμματα” είναι το ζητούμενο, είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση και μείωση των απορριμμάτων τους, και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος με τους οικιακούς κομποστοποιητές.

371479231 1024895308861459 2793933651267307917 n

“Το όφελος είναι μείωση των απορριμμάτων κατά 35% μέσω της κομποστοποίσης στο σπίτι”, είπε στη δική του παρέμβαση ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ενώ εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ήταν ο Κορνήλιος Βέκκος, που έδωσε χρήσιμες και αναλυτικές οδηγίες για το πως χρησιμοποιούμε τους κάδους κομποστοποίησης, ενώ επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένοι κάδοι φτιάχνονται στην Καλαμάτα και είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. “Σε 3 μήνες θα έχετε κομπόστ”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ο κάδος κομποστοποίησης είναι  “σαν μια μαύρη τρύπα που αν τον χρησιμοποιούμε, θα μας εξαφανίζει τα οργανικά απορρίμματα”.

Παρέμβαση έκανε και η Μυρτώ Φοίφα, από το Rethink-Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας, που έδωσε με τη σειρά της, οδηγίες και συμβουλές για επιτυχημένη κομποστοποίηση.

Ήδη αιτήσεις έχουν μέχρι σήμερα υποβάλλει 85 συνδημότες μας που διαθέτουν κήπο ή αυλή, με τους πρώτους να παραλαμβάνουν σήμερα τους κάδους. Συνολικά, ο Δήμος Καλαμάτας έχει προμηθευτεί 1.000 οικιακούς κομποστοποιητές κήπου των 330 λίτρων ο καθένας.

371481572 1016516662878068 2646958217339007059 n

Να σημειωθεί ότι, Φορέας Διαχείρισης του έργου είναι ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ η προμήθεια εντάσσεται στις προβλεπόμενες Δράσεις από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο κύριος σκοπός  αυτού του προγράμματος, που αποτελεί συνέχεια και επέκταση του ήδη υπάρχοντος δικτύου που υποστηρίζεται από τον Δήμο μας,  είναι να πετύχουμε τον στόχο χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων του Δήμου Καλαμάτας σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και τις οδηγίες της Ε.Ε.

Το παραγόμενο προϊόν θα το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημότες και θα το χρησιμοποιούν στους κήπους και στις γλάστρες τους, ή όπως αλλιώς αυτοί επιθυμούν.

Όποιος δημότης ενδιαφέρεται για δωρεάν διάθεση οικιακού κομποστοποιητή μπορεί να συμπληρώσει τη δήλωση ενδιαφέροντος και να την καταθέσει στο Πρωτόκολλο του Δήμου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες είτε αυτοπροσώπως ή να την αποστείλει ηλεκτρονικά στο e-mail: protokolo@kalamata.gr με την ένδειξη προς Τμήμα Ανακύκλωσης.

Τη δήλωση ενδιαφέροντος σε μορφή word μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ και σε μορφή pdf ΕΔΩ, καθώς και στο γραφείο 8 της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας.