Προσφυγές οδηγούν σε ένα άδειο μέλλον για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας προχωρά ο Δήμος Τριφυλίας προκειμένου να μην ισχύσει το Προεδρικό διάταγμα για περιοχές του Δήμου, μετά την ενημερωτική συνεδρίαση που έγινε στο Δημοτικό συμβούλιο.

Ενημέρωση για τις νομικές ενέργειες του Δήμου Ζαχάρως έκανε η δικηγόρος Ρούλα Γκουβίτσα με καταγωγή από το Καλονερό που συνεργάζεται με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας για ανάλογες υποθέσεις, λέγοντας ότι “προστατεύοντας την θαλάσσια χελώνα περιορίζεται η ιδιοκτησία με τις ανθρώπινες δράσεις με την δικαιολογία ότι προστατεύουμε το οικοσύστημα, ενώ η περιβαλλοντική μελέτη η οποία δημιουργεί προβλήματα ώστε να διεκδικήσουν οι ιδιώτες και δημότες τα δικαιώματά τους καθώς χωρίζεται η περιοχή σε 3 ζώνες”.

Συνέπεια εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος θα είναι η απουσία τουριστικών κι άλλων δραστηριοτήτων ενώ το διάταγμα αντιμετωπίζεται με μια αίτηση ακύρωσης που πρέπει να γίνει ως τις 9 Δεκεμβρίου, ζητώντας την ένωση τόσο των δημοτών αλλά και των Δήμων για να μην εφαρμοστεί το εν λόγω διάταγμα.

“ΤΟ Π.Δ. έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μικρή ιδιοκτησία, ακυρώνοντας την παρουσία ζωής στο Κυπαρισσιακό κόλπο την ώρα που το ειδικό συμβούλιο προστασίας της φύσης δεν χορήγησε άδειες δράσεων στη περιοχή ακυρώνοντας την παρουσία ανθρώπου” τόνισε ο Δήμαρχος κ. Κατσίβελας για να προσθέσει ότι “το πρώτο στοιχείο είναι ότι οι μελέτες που βασίζεται το Π.Δ. δεν έχουν την επιστημονική επικαιροποίηση των στοιχείων και το δεύτερο είναι το σύμφωνο Δημάρχων για την περιοχή του Κυπαρισσιακού που οδηγεί σε ένα μέλλον ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο”.

Η ΖΑΧΑΡΩ, ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος εστίασε στις συλλογικές παρεμβάσεις των όμορων Δήμων του Κυπαρισσιακού κόλπου, με αφορμή τις δίκες για τις καντίνες που χορήγησε τότε ο Δήμος, λέγοντας ότι οι περιορισμοί οδηγούν την περιοχή σε ταφόπλακα για το μέλλον του τόπου. Πρότεινε να γίνουν συλλογικές ενστάσεις από τους πολίτες διεκδικώντας αποζημιώσεις είτε να γίνουν όλες οι ενέργειες για την ακύρωση του διατάγματος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στάθης Ανδρινόπουλος ζήτησε να γίνει ενημέρωση των δημοτών παρουσία της νομικής συμβούλου του Δήμου και μηχανικών συμφωνώντας με την πρόταση για προσφυγή ώστε να μην ανασταλούν οι ανθρωπογενείς δράσεις στη περιοχή.

ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ 

Η επικεφαλής της ριζοσπαστικής κίνησης κ.Γιάννα Μαραβελή διατύπωσε την άποψη ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τους όρους τους διατάγματος, ούτε αν προσβάλει την ιδιοκτησία του οπότε επιβάλλεται να γίνει ενημέρωση, λέγοντας ότι το 2014 ζητούσαμε “ως Δ.Σ θεσμικό πλαίσιο στη περιοχή αλλά διαφωνώ μεν με αρκετά σημεία του Διατάγματος αλλά κυρίως διαφωνώ με την λογική που διακατέχει την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής να μην ασχολείται σοβαρά με το πρόβλημα”.

Πρότεινε να εστιάσουμε εξ αρχής στις ζώνες αγροτικού τοπίου για άλλου είδους ανάπτυξη στις υπόλοιπες ζώνες με τα οποία δεν ασχολείται η Δημοτική αρχή.

Ο Σαράντος Κουκούμης μίλησε για συμφέροντα που οδήγησαν στην εικόνα της περιοχής, βάλλοντας κατά του πρώην Δημάρχου Ζαχάρως κ. Χρονόπουλου που ασχολείται με τις ενστάσεις χωρίς να υπολογίζουν τους μικροιδιοκτήτες που ζουν στη περιοχή, καθώς οι δημότες δεν θέλουν να γίνουν όλοι ξενοδόχοι.

Τέλος παρέμβαση έκανε η εκπρόσωπος του συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας κα Βρεττού για τις απαγορεύσεις και στενούς περιορισμούς που επιβάλλει το Διάταγμα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την μην εφαρμογή του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ