ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Άρθρο υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Λακωνίας Αντώνη Δουκόγιαννη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ποιος είμαι , γιατί συμμετέχω στις εκλογές για την Περιφέρεια και με ποιους συνεργάζομαι:

Γεννήθηκα και κατοικώ στο Ξηροκάμπι Λακωνίας 67 χρόνια . Από το 1974 έως το 1984 κατοικούσα στην Αθήνα όπου σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και παράλληλα εργάσθηκα σε λογιστήρια και σε επιχείρηση εστίασης. Μετά την θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό επέστρεψα στο χωριό μου και εργάστηκα ως υπεύθυνος πρατηρίου της  Levi”s στη Σπάρτη.

To 1988 διορίσθηκα γραμματέας στο χωριό μου και άρχισε η μεγάλη μου αγάπη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά. Το 2000 μετά την υποχρεωτική συνένωση των Κοινοτήτων, υπηρέτησα ως προϊστάμενος Διοικητικού-Οικονομικού του Δήμου Φάριδος. Το 2010, μετά την υποχρεωτική συνένωση με το Δήμο Σπάρτης και για τρία χρόνια περίπου ως προϊστάμενος της οικονομικής διεύθυνσης του Δήμου Σπάρτης, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2014 που συνταξιοδοτήθηκα. Παράλληλα δραστηριοποιόμουν στον Πολιτιστικό σύλλογο Ξηροκαμπίου, όπου  μαζί με μία θαυμάσια ομάδα, τη στήριξη της Κοινότητας και του Δήμου Φάριδος πραγματοποιούσαμε σημαντικές εκδηλώσει  Επίσης συμμετείχα στην συντήρηση της οικογενειακής αγροτικής περιουσίας..

Ποτέ δεν ήμουνα ,και ούτε είμαι, οργανωμένος σε κάποιο κόμμα. Πάντοτε στήριζα και ψήφιζα με κριτήριο τον χαρακτήρα και την αλήθεια των υποψηφίων. Αυτή την καθαρότητα και τον ευθύ λόγο βρήκα στο πρόσωπο του Μανώλη Μάκαρη και των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν.

Για μένα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τεράστια δύναμη και ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της.

To να κατοικώ στους πρόποδες του Ταϋγέτου και να τον αγναντεύω κάθε πρωί με γεμίζει όνειρα, ελπίδα και νοιώθω πολύ τυχερός. Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο , με ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον , από άκρη σ άκρη, από το Ταίναρο και τον Κάβο Μαλιά μέχρι τους βόρειους δήμους, ένα τόπο που έχει υποστεί ελάχιστες παρεμβάσεις και που οι Λάκωνες τον γνωρίζουν καλά.

Για αυτή την τύχη νοιώθω ότι έχουμε όλοι μας υποχρέωση να προστατεύουμε  αυτό τον τόπο για να τον βρουν οι επόμενες γενιές  τουλάχιστον όπως εμείς τον γνωρίζουμε.

Πολλές φορές  η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την ταχύτητα των μεταβολών γύρω μας.   Πάντα είχα ως αρχή ότι όταν δημιουργείς και προσφέρεις για το μικροπεριβάλλον σου ,χτίζεις ένα καλύτερο κόσμο…. Και περνάς και ο ίδιος καλύτερα…. Η εξέλιξη όμως των πραγμάτων έδειξε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, απογοητεύουν και αποξενώνουν.

Και όμως, όταν κάθεσαι στο τραπέζι και συζητάς  βλέπεις ότι οι περισσότεροι έχουμε  τις ίδιες έγνοιες , τα ίδια όνειρα, αλλά δεν έχουμε την τόλμη να βροντοφωνάξουμε, να απαιτήσουμε και να πάμε στο επόμενο βήμα…                                                             Και έτσι βλέπουμε να εφαρμόζονται πολιτικές που μας δυσκολεύουν την ζωή!

Να αναφέρω και να σας θυμίσω μερικά πράγματα από την ζωή μας που τα γνωρίζετε όλοι….

–  Όταν ήμασταν Κοινότητες  νοιαζόμασταν και αγωνιζόμασταν για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων  και κάθε στιγμή βρίσκαμε τον Πρόεδρο ή τον Γραμματέα και του θέταμε τα προβλήματα. Επίσης είχαμε σύνδεσμο κοινοτήτων για διακοινοτικά έργα. Αντί να βοηθήσουμε τις μικρές Κοινότητες, χωρίς να ερωτηθούμε, μας ένωσαν σε Δήμους… Για δέκα χρόνια αγωνιστήκαμε, αφιερώσαμε άπειρο χρόνο, σύμβουλοι και υπάλληλοι και όταν είπαμε τα καταφέραμε…. πάλι χωρίς να ερωτηθούμε, μας ένωσαν στα σημερινά μεγαθήρια…. Και έτσι ο έλεγχος πέρασε σε λίγα χέρια, οι αποφάσεις λαμβάνονται εν αγνοία των πολιτών σε απόμακρα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων ελάχιστες ή καταστρατηγούνται. Το κόστος παροχών των κατοίκων των χωριών πολλαπλασιάσθηκε,  π.χ.  στο χωριό μου η νέα παροχή ύδρευσης έφτασε 1000 ευρώ (1.000% αύξηση). Το γνωρίζουν οι δημότες; το γνωρίζουν οι σύμβουλοι; Τα έργα αυτεπιστασίας που δούλευαν ντόπιοι καταργήθηκαν… τα χωριά ερημώνουν…

– Το έτος 2000 υλοποιήθηκε μία μελέτη στον Ταΰγετο ύψους 320.000.000 δραχμών και κατασκευαστήκαν μονοπάτια (τα οποία τώρα είναι χάλια), πάρκο αναρρίχησης, γεωλογικό μουσείο κ.λ.π., το  πιο σημαντικό όμως είναι ότι συντάχθηκε μια άριστη περιβαλλοντική μελέτη   για να γίνει πάρκο ένα τμήμα του κεντρικού ανατολικού Ταϋγέτου. Αποτέλεσμα; ουδέποτε υπογράφηκε και εγκρίθηκε το σχετικό διάταγμα. Και έτσι ο Ταΰγετος αφέθηκε στην τύχη του και στο φιλότιμο κάποιων κατοίκων και εθελοντών.

– Όλοι βλέπουμε έργα ημιτελή ή κακότεχνα….

– Όλα αυτά λοιπόν πως θα βελτιωθούν;

Πιστεύω ότι η μόνη  λύση για να βελτιωθούν τα πράγματα είναι ως ενεργοί πολίτες να συμμετέχουμε σε ομάδες πολιτών και να απαιτούμε οι συνεδριάσεις όλων των οργάνων διοίκησης να γίνονται σε χώρους με ικανή προσβασιμότητα, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε. Η εμπειρία μου με δίδαξε ότι όταν στα συμβούλια των αποφασιστικών οργάνων παρευρίσκονται πολίτες, οι κουβέντες είναι μετρημένες και οι αποφάσεις περισσότερο προσεκτικές.

Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος όλα τα θέματα. Όμως με πολίτες που αναλαμβάνουν ευθύνες ,οργανώνουν και υλοποιούν ουσιαστικές δράσεις, μπορεί……

Ζώντας λοιπόν δίπλα σας και έχοντας την ίδιες έγνοιες με εσάς , ζητώ να στηρίξουμε τους  ανθρώπους και κυρίως τους νέους , που συμμετέχουν στον συνδυασμό Πρώτα η Πελοπόννησος και τον Μανώλη Μάκαρη, που πιστεύω ότι θα προωθήσει και στηρίξει θέματα αναγκαία για την βελτίωση της ζωής μας στην Λακωνία.

Τα άμεσα θέματα που θέτω και μπορεί να αντιμετωπίσει και να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τους Δήμους, για το Περιβάλλον και τον πολιτισμό με άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα είναι:

  • Πυρασφάλεια Ταϋγέτου και Πάρνωνα (άμεσες παρεμβάσεις με δεξαμενές ,πυροφυλάκεια, εθελοντικά κλιμάκια) με συνεργασία ορειβατικών συλλόγων και δασολόγων

Αίτημα και πίεση για Άμεση νομοθέτηση για ασφάλιση των εθελοντών και των οχημάτων τους.

  • Λακωνικός κόλπος : άμεση συνεργασία υπηρεσιών και επιστημόνων για την προστασία των ακτών και τρόποι αποφυγής πιθανών κινδύνων από τις δραστηριότητες των πλοίων
  • Πολιτισμός: να πάρει υπό την αιγίδα της, να αγκαλιάσει και να συντονίσει τις πολλές και πάγιες  πολιτιστικές δράσεις συλλόγων του νομού ώστε να μη γίνονται οι σύλλογοι επαίτες  και να υπάρχει ένα οργανωμένο πλαίσιο σχεδιασμού και κόστους.                     Να προχωρήσει επιτέλους το αρχαιολογικό μουσείο και να βγουν στο φως οι αρχαιότητες που στοιβάζονται στις αποθήκες
  • Πρωτογενής τομέας : Παρέμβαση για να αλλάξει επιτέλους ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να σταματήσει ο έλεγχος των ζημιών από επόπτη της Έδρας και συμβασιούχους , καθόσον η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν γεωπόνους που γνωρίζουν σαφώς καλύτερα την περιοχή τους και ακόμη περισσότερο κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης με το υπάρχον πλαίσιο. Πόσοι παραγωγοί δεν φωνάζουν για κακές εκτιμήσεις!!!
  • Στελέχωση και περιοδική υποχρεωτική εκπαίδευση των υπηρεσιών της Περιφέρειας για αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανομένων απαιτήσεων και αλλαγών
  • Ασφάλεια : Ισονομία για όλους τους κατοίκους . Σε πολλά χωρά νοιώθουμε ότι είμαστε καταπιεσμένη μειονότητα, με ομάδες πολιτών να παρανομούν καθημερινά. Τίποτα δεν μπορεί να πάει μπροστά όταν ο πολίτης δεν είναι ασφαλής . Μια κατάσταση που επιδεινώνεται σε όλους τους νομούς. Ισονομία λοιπόν και όχι χάδια προεκλογικά. Ενισχυμένες υπηρεσίες πρόνοιας με εξειδικευμένο προσωπικό που να έχει την δυνατότητα  να εφαρμόσει πολιτικές αναγκαίες  και ικανές για την εκπαίδευση, την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και εργασίας μειονοτικών ομάδων και αναξιοπαθούντων ατόμων.

Για την Λακωνία λοιπόν Πρώτα η Πελοπόννησος  μαζί με εσάς , γιατί χωρίς εσάς κανείς δεν θα καταφέρει αυτά που επιθυμείτε!