28 Ιανουαρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η 28η Ιανουαρίου καθιερώθηκε το 2006 από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως η Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της ιδιωτικότητας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κράτος να εγγυάται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σε όλα τα επίπεδα με δράσεις όπως την άμεση διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια με την συμμετοχή της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των συλλογικών φορέων και του δημόσιου τομέα, την διασφάλιση ανάπτυξης δεξιοτήτων, την ευαισθητοποίηση στην χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και την αποτελεσματική προστασία δημόσιων υποδομών.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις πολυεπίπεδες προεκτάσεις του, ενάμιση έτος μετά παραμένει ακόμα σκοτεινό, αποτελώντας μαύρη σελίδα στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας προσβάλλοντας βάναυσα κάθε έννοια κράτους δικαίου αλλά και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται και με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η απαξίωση των Δημόσιων Υποδομών, η υπονόμευση των Ανεξάρτητων Αρχών, η αδιαφορία για την αξιοποίηση και ενδυνάμωση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα αλλά και η αδιαφορία για την προστασία των δεδομένων των Ελλήνων πολιτών υπονομεύει τους θεσμούς και την δημοκρατία.

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε Δημόσιους Οργανισμούς, οι καθημερινές απειλές μέσω διαφόρων ψηφιακών μεθόδων εξαπάτησης του πολίτη θέτουν στο επίκεντρο τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ που εκθέτει την χώρα παγκοσμίως.

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενδυναμώνουν τους πολίτες και τη δημοκρατία, να προωθούν τη λογοδοσία της εξουσίας και τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Κομβικό ρόλο διαμορφώνουν οι Ανεξάρτητες Αρχές, ο αδιάβλητος τρόπος επιλογής των Διοικήσεων τους, η ενίσχυση και στελέχωση τους αλλά και η εφαρμογή των εισηγήσεων τους. Αυτές οι προτεραιότητες για την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση, δημιουργούν τις βάσεις για την ευημερία και την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο. Στις μέρες μας, δε, που οι προηγμένοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν σε συστήματα και υπηρεσίες να συλλέγουν και να αξιοποιούν προσωπικά δεδομένα των πολιτών, προτεραιότητα του κράτους οφείλει να είναι η προστασία της ιδιωτικότητας και της διασφάλισης των ατομικών ελευθεριών, χωρίς από την άλλη οι αποφάσεις του να αποτελούν ανάχωμα στη μετάβαση σε μια πιο σύγχρονη αλλά και δίκαιη ψηφιοποιημένη κοινωνία.

Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της την δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, του πρωτογενούς τομέα καθώς και την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και την μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.

Γιάννης Πάζιος

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής & Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής