6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Τελευταία ημέρα προβολών – Τελετή Λήξης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το φετινό ταξίδι του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έφθασε στο τέλος του. Ο γύρος του κόσμου μέσω του κινηματογραφικού φακού διήρκησε έντεκα ημέρες και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών τεκμηρίωσης και εκπαιδευτικών δράσεων που περιελάμβανε 49 ξένα ντοκιμαντέρ από 28 διαφορετικές χώρες και 24 ελληνικά, 34 πανελλήνιες πρεμιέρες καθώς και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, θίχθηκαν και παρουσιάστηκαν θέματα έμφυλων σχέσεων, ανισότητας, εσωτερικών αναζητήσεων, και μιας ζωής …υπό συνεχή δοκιμασία! Κινηματογραφικά καρέ που μετέφεραν τον θεατή σε
διάφορες γωνιές του κόσμου, προβλημάτισαν και ενέπνευσαν. Με το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα, τα αφιερώματα, τα σεμινάρια, τις συζητήσεις το φετινό Φεστιβάλ έγινε για μια ακόμα φορά ο καθρέφτης των καιρών, της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.
Όλα τα ανωτέρω ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της έκτης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα – αφύπνιση με τίτλο “Άνθρωπος και Περιβάλλον”, σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το περασμένο Σάββατο 18 του μηνός.
Προβολές φιλοξενήθηκαν σε 8 πόλεις, με επίκεντρο την Καλαμάτα. Μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε Πάτρα, Τρίπολη, Άργος, Αμαλιάδα, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο και Ξυλόκαστρο και διοργανώθηκε επιτυχώς από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία για μια ακόμα χρονιά σε συμπολίτες μας δίχως πρόσβαση σε κινηματογράφους ή άλλα μεγάλα φεστιβάλ να γνωρίσει την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΥΛΑΙΑΣ

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί οι προβολές πέντε εξαιρετικών ταινιών, οι δημιουργοί των οποίων μας ταξιδεύουν από την Λιθουανία στις ΗΠΑ και πίσω στην Ελλάδα για μια περιπέτεια ψυχής «ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη (θα είναι παρών στην προβολή), σε μια συνηθισμένη ημέρα ενός χωριού κατά τη διάρκεια του τρύγου στην ταινία «Sopi – One more day» του Χρήστου Πυθαρά, αλλά και στον νέο κόσμο του Αλί στην ταινία «Dünyam / Ο κόσμος μου» του Θάνου Λυμπερόπουλου. Η ταινία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη.
Ακολουθεί… μια ιδιαίτερη ξενάγηση στον παράξενο κόσμο ενός ταριχευτή, ενός εκτροφέα ταράνδων και ενός υπαλλήλου μουσείου στο ντοκιμαντέρ του Aistė Žegulytė με τίτλο Animus Animalis (A Story about People, Animals and Things). Η εξαιρετική ταινία αφιέρωμα στην εμβληματική φυσιογνωμία και το ασυμβίβαστο πνεύμα της κριτικού κινηματογράφου Πολίν Καέλ από τον Rob Garver που φέρει τον τίτλο «What She Said: The Art of Pauline Kael». Μετά την προβολή, θα μιλήσει για το ντοκιμαντέρ ο κριτικός κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος.
Η τελευταία ημέρα προβολών ολοκληρώνεται με ένα μικρό αφιέρωμα στον γλύπτη που φιλοτέχνησε τα βραβεία Χρήστο Ρηγανά, ένα μικρού μήκους βίντεο-πορτρέτο που σκηνοθέτησε η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, υπό τον τίτλο «Χρήστος Ρηγανάς, Της Σμίλης Γραφήματα».

Απονομές βραβείων Κοινού, Ισότητας και Κριτικής Επιτροπής

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τη διαδικασία ψηφοφορίας, ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ (απαρτίζεται από την Iara lee, τη Στέλλα Θεοδωράκη και τον Robert Rombout), σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων. Επίσης θα απονεμηθεί το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, που αξιολόγησε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ.
Στο πλαίσιο της τελετής λήξης θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα του σεμιναρίου που έδωσε στους φοιτητές των Καλών Τεχνών της Αθήνας η επίσημη καλεσμένη της φετινής διοργάνωσης, η διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα, Iara Lee, καθώς και το τρίλεπτο Stop Motion Animation που έφτιαξαν οι μαθητές του δημοτικού Σχολείου Λεΐκων υπό την καθοδήγηση του Thomas Kunstler.

Το πρόγραμμα προβολών της Δευτέρας, 27 Ιανουαρίου:

14:45: Animus Animalis (A Story about People, Animals and Things) / Animus Animalis (Μια ιστορία για ανθρώπους, ζώα και πράγματα)  Aistė Žegulytė

16:10: What She Said: The Art of Pauline Kael / Αυτό που είπε: Η τέχνη της Πολίν Καέλ  Rob Garver

17:40 Κριτική έργου με τον Ανδρέα Τύρο

18:00: Σόπι – μια ημέρα ακόμη / Sopi – One more day Χρήστος Πυθαράς
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

19:00: Dünyam / Ο κόσμος μου Θάνος Λυμπερόπουλος ◊                              ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

19:30: ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη / FOR NO REASONS meetings with Yorgos Maniatis Σταύρος Ψυλλάκης
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

◊ 21.30 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

• Προβολή ντοκιμαντέρ
“Χρήστος Ρηγανάς, της σμίλης γραφήματα”

Κλεώνη Φλέσσα
(Εκτός συναγωνισμού)