Ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος παρουσιάζει στην Πάτρα το νέο του βιβλίο “Είμαστε αστρόσκονη”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος θα επισκεφτεί την Πάτρα, την πόλη που μεγάλωσε, στις 10 Μαρτίου, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος, στο οποίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν και αφηγείται τη μαγική ιστορία της ζωής των άστρων από τη γέννηση ως την καταστροφή τους, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018, στις 7:30 το βράδυ, στο Επιμελητήριο Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58), με τη συνεργασία των βιβλιοπωλείων Παπαχρίστου – Γωνιά του Βιβλίου. Θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Δάσιος και ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» Ανδρέας Παπαλάμπρου. Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου  άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί.
Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας;

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Ο κ. Σιμόπουλος επέλεξε να καλλιεργήσει μεθοδικά τη γοητεία των αστρικών μυστηρίων, να τη βάλει στη ζωή μας. […] Έχει αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο που έχω συναντήσει διεθνώς τις χωροχρονικές κλίμακες, που ουσιαστικά αποτελούν το δυσκολότερο κομμάτι της εκλαΐκευσης στην Αστροφυσική. Συγκεκριμένα, το Σύμπαν εκτείνεται χωρικά και ενεργειακά σε τόσο μεγάλο εύρος (δεκάδες τάξεις μεγέθους) που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί, με την περιορισμένη εμπειρία του, να συλλάβει. Ο κ. Σιμόπουλος καταφέρνει να χωρέσει το Σύμπαν στη λογική μας (να το βάλει στο στενό μας το κεφάλι θα έλεγα) με τον καλύτερο τρόπο που θα βρει κανείς παγκοσμίως, επιστρατεύοντας τους κόκκους της άμμου για να μας πει πόσα αστέρια έχει ο Γαλαξίας, τη συχνότητα εμφάνισης των supernova για να μάθουμε πόσο μικρό τμήμα του Σύμπαντος βλέπουμε καθαρά, μέχρι και τη ΔΕΗ, για να μας δείξει πόσο θα κόστιζε η ενέργεια που εκλύει ο Ήλιος σε ένα μόνο δευτερόλεπτο».
Νίκος Σέργης, www.oanagnostis.gr

«Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος εδώ και δεκαετίες επιχειρεί επιτυχώς να «εξερευνήσει» τον αινιγματικό κόσμο μας και να φέρει κοντά στον αναγνώστη, αυτόν που δεν διαθέτει την κατάλληλη επιστημονική γνώση, με λόγο λιτό, καθόλου απλοϊκό, τα επιτεύγματα της επιστήμης τα οποία ρίχνουν φως στις απαρχές του σύμπαντος και στους κανόνες της φύσης».
Χρύσα Σπυροπούλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη που έδωσε ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος στη LIFO και στον Γιάννη Πανταζόπουλο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 26 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.