Δεν έχει τέλος… 28 Σύριοι εντοπίστηκαν σε νησάκι κοντά στη Σύμη – Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας (ανάλυση)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν έχει τελειωμό το “πέρασμα” από τις ακτές της Μικράς Ασίας σε ελληνικά νησιά.

Χθες το πρωί σε νησάκι κοντά στη Σύμη αποβιβάστηκαν 28 Σύριοι πρόσφυγες, μεταξύ τους και πολλά παιδιά. Πέρασαν με αυτοσχέδια λέμβο που είχαν προμηθευτεί από Τούρκους. Οι Τούρκοι που τους έδωσαν την βάρκα και την εξωλέμβια μηχανή κέρδισαν πάνω από 30.000 ευρώ!

Οι 28 Σύριοι εντοπίστηκαν από το Λιμενικό της Σύμης όπου και τους μετέφερε στο νησί.

Μπορεί οι έλεγχοι στο Αιγαίο να έχουν ενταθεί. Μπορεί τα πλοία που περιπολούν να έχουν αυξηθεί. Όμως είναι αδύνατον να φυλάξεις τα πάντα στη θάλασσα. Όπως έχουν πει πολλοί, ανάμεσα τους και ο καθηγητής και βουλευτής πλέον της ΝΔ Άγγελος Συρίγος: “από τη στιγμή που οι βάρκες ξεκινούν από απέναντι, τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει…”

 

Ένα ακόμα “όπλο” στα χέρια της Τουρκίας του Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να χρησιμοποιεί τις ανθρώπινες αυτές ψυχές για να εκπληρώσει τις δικές του επιθυμίες, να γίνει δηλαδή η Τουρκία μια νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία και αυτός ο απόλυτος σουλτάνος, μέσω των πιέσεων που ασκεί τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Κοινότητα.

Η Τουρκία σαφώς και μπορεί να ελέγξει τις εισροές και εκροές προσφύγων και μεταναστών, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

 

Η Ευρώπη στα πόδια του Ερντογάν

Οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν περιορίζουν τον Ερντογάν, αλλά τον ενισχύουν κιόλας. Η Ελλάδα επιλέγει και αυτή την πολιτική του κατευνασμού και έτσι δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ότι έκανε και ο Νέβιλ Τσάμπερλεν, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από το 1937 έως το 1940, με τη ναζιστική Γερμανία, επιτρέποντάς της να ενισχυθεί στο βαθμό που δεν μπορούσε να την σταματήσει τίποτα παρά μόνο τα ίδια της τα λάθη, κάνει και η Ελλάδα απέναντι σε μια σαφώς ενισχυμένη Τουρκία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Οι κυρώσεις που δεν ήρθαν ποτέ και η προκλητικότητα του Οθωμανού

Ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει η Τουρκική Ηγεσία, με πρωτοστάτες τον Υπουργό Εθνική Αμύνης Χουλουσί Ακάρ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

1922 και Αττίλας είναι μερικά από τα όνειρα που κάνουν οι φανατισμένοι Τούρκοι, την ώρα που οι φυλακίσεις και ο διωγμός των μορφωμένων και πιο εξευρωπαϊσμένων πολιτών έχει ενταθεί.

Οι Η.Π.Α. αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζουν πλέον το παιχνίδι του Ερντογάν, δίνοντάς του την ευκαιρία να “αλωνίζει” σε Συρία και Κύπρο. Οι κυρώσεις ήταν απλά μια επιθυμία της Ελληνικής πλευράς, δίχως να πιέσει όσο πρέπει, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

 

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και η θέληση του ελληνοκυπριακού λαού

Τελικά, η συνάντηση ήταν πιο πολύ μια γνωριμία, παρά συζήτηση για μείζονα θέματα εθνικού συμφέροντος. Ήδη μερικές ημέρες μετά, η Τουρκία δείχνει να σκληραίνει την στάση της, παρά να αλλάζει “τροπάριο”.

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει δώσει τη σημασία που πρέπει και αυτό λόγω των ψευδαισθήσεων των πολιτικών αλλά και των καναλαρχών.

Ο κυπριακός λαός από την άλλη, ιδίως οι νέοι προβαίνουν σε κινητοποιήσεις στέλνοντας έγγραφα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και η πρόσφατη ενέργεια του 16χρονου μαθητή καθώς και οι δολοφονίες των νεομαρτύρων του Ελληνισμού δείχνει ότι όσα έγιναν πριν από 45 χρόνια όχι μόνο δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά μένουν βαθιά χαραγμένα στην μνήμη των Ελληνοκυπρίων.

 

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση ήρθε στις 20 Ιουλίου, στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, με την στρατιωτική παρέλαση των Τουρκοκυπρίων και τη συμμετοχή των πρώτων Τούρκων αλεξιπτωτιστών που μετείχαν στην εισβολή.

Τέλος, η πρόσφατη δήλωση του Ρ.Τ. Ερντογάν περί κοιμώμενου γίγαντα μαρτυρά ότι, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά από Ελληνικής πλευράς και ο ίδιος τηρήσει τις “υποσχέσεις” του, προβλέπεται δύσκολο μέλλον για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.