Μετά την αεροπορική σύνδεση στόχος μας και η εμπορική ναυτιλιακή προσέγγιση, τόνισε ο Τ. Κουίκ από την Τυνησία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η Τυνησία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε εξαιρετικές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να ενδυναμώσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Στις εδώ επαφές μου, τόσο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών κ. Adel Jarboui, όσο και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Abri Bachtobji, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για την πιο συστηματοποιημένη αεροπορική και ναυτιλιακή σύνδεση. Και η μεν αεροπορική ξεκινά από τις αρχές Ιουνίου επάνω στην τουριστική περίοδο με απευθείας πτήσεις τη AEGEAN, η δε ναυτιλιακή σύνδεση που αφορά την εμπορευματική διακίνηση είναι στα σκαριά με πολύ σημαντικές προϋποθέσεις, χάρις σε δύο ναυτιλιακές εταιρίες με τις οποίες  είμαστε ακόμα σε συνεννόηση, χωρίς να μπορώ να δώσω προς το παρόν κάποια επιπλέον λεπτομέρεια.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τυνησία, αυτό το θέμα μου έθεσαν ως άμεση προτεραιότητα, με δεδομένο ότι καθυστερεί πολύ η παραλαβή των πάσης φύσεως αγαθών που παραγγέλνουν στην Ελλάδα. Και όπως αντιλαμβάνεστε, η γρήγορη και ακριβής παράδοση των εμπορευμάτων είναι προς όφελος της εξωστρέφειας και των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου, κάθε χρόνο έχουμε πολύ σημαντική αύξηση υπέρ της Ελλάδας, στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ ολοκληρώνοντας την μονοήμερη επίσκεψή του στην Τυνησία, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής (ΣΕΒ-ΕΒΕΑ-ΣΕΒΕ), αλλά και με διμερείς συναντήσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Ο ΥΦΥΠΕΞ ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Τυνησίας, για την απρτια διοργάνωση του Οικονομικού φόρουμ με πολλές B2B συναντήσεις που κατέγραψαν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα με την επιχειρηματική αποστολή, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε και με το Προεδρείο και με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στην Τυνησία, συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος. Από πλευρά της Ελληνικής Ομογένειας, το αίτημα ήταν ένα και μοναδικό: ένας αποσπασμένος δάσκαλος από την Ελλάδα για τη διατήρηση του τμήματος Ελληνικής γλώσσας, για το οποίο δείχνουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι Τυνήσιοι που ενδιαφέρονται να μάθουν Ελληνικά και για μορφωτικούς αλλά και για επαγγελματικούς λόγους.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών σε όλες του τις συναντήσεις τον συνόδευε η πρέσβης της Ελλάδας στην Τυνησία κα Τερέζα Αγγελάτου.