Το χάος στην Καταλονία – Το δημοψήφισμα βάφτηκε με αίμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σκηνές βίας εκτυλίσσονται από νωρίς το πρωί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό εκλογικών τμημάτων της Καταλωνίας, ενώ οι πολίτες επιχειρούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλωνία ανέβασαν κατακόρυφα τον αριθμό των τραυματιών από τα επεισόδια αναφέροντας ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλωνίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους στην Ε.Ε. για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

violence1 Στο αίμα πνίγηκε το δημοψήφισμα στην Καταλωνία [εικόνες & βίντεο]

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλωνία και προσπάθησαν να απωθήσουν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατεύσουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων.

“Αδικαιολόγητη χρήση βίας” από την αστυνομία καταγγέλλει ο Κάρλες Πουτζεμόντ

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί “αδικαιολόγητη χρήση βίας,” ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης καλεί τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

violence2 Στο αίμα πνίγηκε το δημοψήφισμα στην Καταλωνία [εικόνες & βίντεο]

violence3 Στο αίμα πνίγηκε το δημοψήφισμα στην Καταλωνία [εικόνες & βίντεο]

«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα τσάντες, πορτοφόλια… Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο. Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό».

violence5 Στο αίμα πνίγηκε το δημοψήφισμα στην Καταλωνία [εικόνες & βίντεο]

Τα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι από πλαστική σφαίρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης, το υπουργείο των Εσωτερικών της Ισπανίας, γνωστοποίησε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από την Μαδρίτη, δημοψηφίσματος. Παράλληλα, το υπουργείο δημοσιοποίησε βίντεο “κουκουλοφόρων” που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Αναβλήθηκε το Μπαρτσελόνα – Λας Πάλμας

Ο προγραμματισμένος για σήμερα αγώνας του Camp Nou θα διεξαχθεί σε νέα ημερομηνία, λόγω των γεγονότων της Βαρκελώνης. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να εγγυηθούν την ασφαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης, παρά το γεγονός ότι εντός της εβδομάδας είχαν εγγυηθεί.

Σύντομο ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμoύσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη» και ζήτησε μεσολάβηση στην αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το δημοψήφισμα. «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία. Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας, που έχει το μέγεθος του Βελγίου με 7,5 εκατ. κατοίκους συνολικά, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς.

Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται δε ποιες θα είναι οι συνέπειες στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχόν απόσχιση, με την Μπαρτσελόνα στο επίκεντρο της συζήτησης. Eπίσης, η Καταλονία συμβάλλειο στο 25,6% των ισπανικών εξαγωγών, το 19% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ 20,7% των ξένων επενδύσεων πραγματοποιούνται στην επαρχία.

http://www.eleftherostypos.gr